Παραδοσιακές Φακές Εγκλουβής Γεωργίτσα Βανδώρου

Παραδοσιακές Φακές Εγκλουβής Γεωργίτσα Βανδώρου

"Αν δεν έχετε δοκιμάσει τη γνήσια φακή Εγκλουβής -και μάλιστα μαγειρεμένη με τον παραδοσιακό τρόπο-, δεν ξέρετε για τι μιλάμε. Τι κάνει αυτή τη φακή ιδιαίτερη; Η γνησιότητα του σπόρου, το μικροκλίμα του τόπου, η παραδοσιακή καλλιέργεια. Είναι ένα προϊόν σπάνιο και πολύτιμο." - Ντίνα Γκρουμούτη, Αθηνόραμα, 01/04/2015

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ

Η μακροχρόνια εμπειρία μας, και η υγιή σχέση με την γη και την παράδοση στην καλλιέργεια της φακής, μας προσφέρουν ένα εξαιρετικό προϊόν ως προς την γεύση, το άρωμα, το χύλωμα, και τον χρόνο βρασμού.

Τα κτήματα μας (κυρίως μικρά χωράφια – πεζούλες) βρίσκονται στο οροπέδιο της Εγκλουβής Λευκάδας, σε υψόμετρο 800μ – 950μ

Δεν εφαρμόζουμε παρεμβάσεις ζιζανιοκτονίας με φυτοφάρμακα. Η εξόντωση των ζιζανίων καθώς και η συγκομιδή λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους γίνεται με το χέρι γεγονός που κάνει επίπονη την καλλιέργεια της φακής.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, τα υψηλά επίπεδα οργανικών ουσιών του εδάφους και την χρήση παραδοσιακών κληρονομημένων σπόρων, και όχι υβρίδια και μεταλλαγμένων γενετικά, μας εξασφαλίζουν ένα ανώτερης ποιότητος βιολογικό παραδοσιακό προϊόν, το οποίο και σας προσφέρουμε.

Η φακή της Εγκλουβής φυλάσσεται με άλλους σπόρους, σε ειδικές συνθήκες, στο Διεθνές Κέντρο Αγροτικής Έρευνας για τις Ξηρές Περιοχές (ICARDA) στη Συρία και στον Οργανισμό για τα Τρόφιμα και την Γεωργία (FAO) των Ηνωμένων Εθνών. Φέρει δε τον κωδικό ονομασίας ILL293.

Το βασικό γνώρισμα της φακής Εγκλουβής είναι η ποικιλότητα των σπόρων και ο διαφορετικός χρωματισμός μεταξύ τους, κυρίως στις αποχρώσεις του καφέ, με μαύρες κηλίδες στον φλοιό. Επίσης θα συναντήσουμε σε πολύ μικρή ποσότητα και μαύρους σπόρους ανάμεσα τους.

Η ποσότητα της ετήσιας παραγωγής μας εξαρτάται κατά κύριο λόγο στις κλιματικές συνθήκες της καλλιεργητικής χρονιάς.

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ

Η Εγκλουβή, βρίσκεται στον κεντρικό ορεινό όγκο της Λευκάδας, σε υψόμετρο 750μ και είναι το πιο ορεινό χωριό του νησιού. Η τοποθεσία του υποδηλώνει την ονομασία του χωριού, που είναι εγκλωβισμένο ολόγυρά του από βουνά. (Σταυρωτά, Μέγα Όρος, ΑηΛιάς και Ελάτη). Έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, με τα περισσότερα σπίτια και σοκάκια να είναι πέτρινα. Το έδαφος είναι βραχώδες και γεμάτο χαράδρες. Μια άγρια ομορφιά που ξαφνιάζει ευχάριστα τον επισκέπτη. Ιστορικά είναι ένα από τααρχαιότερα χωριά της Λευκάδας. Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της φακής, των αμπελιών και την κτηνοτροφία.

Πλησίον του χωριού μας, και σε υψόμετρο 900 μέτρων βρίσκεται το οροπέδιο Βουνί που στα λιγοστά χωράφια του (κυρίως πεζούλες) γίνεται από τους Εγκλουβησάνους η καλλιέργεια της μοναδικής φακής στον κόσμο. Της Φακής Εγκλουβής.

Στο οροπέδιο επίσης υπάρχει ένας οικισμός πανάρχαιος και μοναδικός , ο οικισμός των Βόλτων, ο οποίος απαρτίζεται από πέτρινα κτίσματα με αλώνια. Η κατασκευή τους τοποθετείται στα πρώτα κιόλας χρόνια της Ενετοκρατίας (1684-1797), και αποτελεί μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία για τον επισκέπτη.

Επίσης στο οροπέδιο στις 6 Αυγούστου κάθε χρόνο πραγματοποιείται η <<Γιορτή Φακής Εγκλουβής>>. Θα χαρούμε ιδιαίτερα να σας φιλοξενήσουμε στην γιορτή μας, να σας προσφέρουμε τις μοναδικές φακές μας μαγειρεμένες με την Εγκλουβισιάνικη παραδοσιακή συνταγή καθώς επίσης και τα ιδιαίτερα εδέσματα του χωριού μας.

ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ

Η διάθεση της παραγωγής μας αρχίζει μετά την συγκομιδή περίπου στα μέσα Ιουλίου. Λόγω της μη σταθερής παραγωγής συνήθως εξαντλείται σύντομα (περίπου τέλος Σεπτέμβρη) καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα έχει προπωληθεί σε πελάτες που ήδη γνωρίζουν το προϊόν μας και το αναζητούν. Ανάλογα την χρονιά και την ποσότητα της παραγωγής συνεχίζεται να πωλείται μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι νεότεροι καλλιεργητές προσπαθούμε να διευρύνουμε το καταναλωτικό κοινό προωθώντας το προϊόν μας πέραν των τοπικών ορίων. Έτσι ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα να βρεί τις φακές μας σε επιλεγμένα σημεία εκτός Λευκάδος. (Επικοινωνήστε μαζί μας για συγκεκριμένα καταστήματα πώλησης).

Εδώ βέβαια χρειάζεται από την πλευρά του ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αγοράσει γνήσιες φακές Εγκλουβής.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΦΑΚΕΣ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ

Υλικά (Για έξι άτομα)
½ κιλό φακές Εγκλουβής
1 κλαράκι φρέσκιας ρίγανης
8-10 σκελίδες σκόρδο
1 νεροπότηρο λάδι
ξύδι
αλάτι

Βήματα
1. Καθαρίζετε και πλένετε τη φακή με νερό. Σε μια κατσαρόλα με νερό (περίπου να σκεπάζει τις φακές δύο-τρία δάχτυλα) ρίχνετε τη φακή, όσο το νερό είναι ακόμα κρύο.
2. Περιμένετε να βράσει το νερό. Σχεδόν αμέσως μόλις πάρει δύο τρείς βράσεις, σουρώνετε τις φακές.
3. Ρίχνετε στη κατσαρόλα με τις φακές κρύο νερό μέχρι να σκεπαστούν περίπου 2-3 δάχτυλα, μαζί με 8-10 σκελίδες σκόρδο και φρέσκια ρίγανη. Αφήνετε να βράσουν μέχρι να πιούν το ζουμί τους (περ. 25-30 λεπτά). Δοκιμάζετε και αν δεν έχουν βράσει προσθέστε λίγο νερό. (στα δέκα λεπτά βρασίματος, καλό είναι να βγάλετε τη ρίγανη για να μη πικρίσουν οι φακές).
Μόλις πιούν όλο το νερό τους, ρίχνετε σταδιακά περίπου ένα νεροπότηρο λάδι και ανακατεύετε διαρκώς τρίβοντας ελαφρά στα τοιχώματα της κατσαρόλας (κατά προτίμηση με ξύλινη κουτάλα). Ανακατεύοντας θα δημιουργηθεί ένα είδος κρέμας, προσθέτετε σιγά σιγά λίγο νερό, αλάτι και ανακατεύετε ώστε να έλθει στην επιθυμητή αραίωση (Προσοχή γιατί όταν κρυώσει πήζει ακόμη περισσότερο. Σε αυτή την περίπτωση προσθέτετε λίγο νερό και φροντίζεται να πάρει μία βράση).
4. Όταν τη κατεβάσετε από τη φωτιά, την αφήνετε για 5 λεπτά να κρυώσει και σερβίρετε με λίγο λάδι, ξύδι.
(Προαιρετικά συνοδευτικά: Ξερό κρεμμύδι, Σαρδέλες παστές, ελιές)


Φακές Εγκλουβής

SKU57

Φακές Εγκλουβής

€11.90

 
Ποσότητα